Videoraati: Eetu Kujala - Redneck

Eetu Kujala julkaisi tänään tuoreen “Redneck” -sinkkunsa musiikkivideon kera. Henkka ja Anniina pistivät biisin testiin ja pureskelivat kappaleen psykedeelistä videota chat-keskustelussa.

A: Tällaiset musiikkivideot, joissa on muutakin sisältöä kuin pelkkä soittamisen kuvaaminen, ovat lähestulkoon aina virkistäviä. “Redneckissä” oleva sarjakuvamaisuus ja surrealistiset jutut ovat elementtejä, jotka herättelevät minulla vähintään mielenkiinnon katsoa videon alusta loppuun. Jos tuossa videossa on jotakin intertekstuaalisia viittauksia joihinkin kauhun tai trillerin genreen solahtaviin elokuviin ja tv-sarjoihin, niin minulle ei ainakaan tullut mieleen mitään yksittäistä. Videon loppupuolella oleva mustavalkoinen lattia ja punertava tausta assosioituu minulla Twin Peaksin Black Lodgeen.

H: En itsekään saanu kiinni jos tuossa oli jotain viittausta muualle. Tuo kämäinen greenscreen-estetiikka ja Kujalan naaman photoshoppaaminen surrealistisiksi demoneiksi on itsessään ihan siisti efekti ja toimii kivasti parina noille biisin hevimmille osuuksille. Hevin määrä kyllä yllätti, artistinimi “Eetu Kujala” kuulostais ennemmin joltain indierokilta kuin tämmöiseltä alt-metal -aktilta.

A: Olen itsekin miettinyt tuota artistinimeä ja musiikkityyliä Eetu Kujalan kohdalla, kun kävin kuuntelemassa hänen debyyttilevynsä Rowan Spotifysta ennen musiikkivideoon tutustumista. Toisaalta tuollaisten artistinimeen liittyvien ennakko-oletusten rikkominen on ihan hauskaa, oli se sitten suunniteltua tai ei.

H: Niin kai sitten. Nuo levyn biisit kuulostaa kyllä mun mielestä paljon paremmilta kuin tää. Tää jytäriffi jättää toivomisen varaa, ihan niinku tästä ois yritetty tehdä mahdollisimman laajaan yleisöön vetoavaa ja helppoa biisiä ja sit kadotettu “se jokin” prosessissa.

A: Niin, sen biisin vajaan minuutin kestävän loppuosan olisi ehkä jopa voinut poistaa kokonaan. “Redneck” voisi toimia varsin hyvin sellaisena ytimekkäänä, hieman alle 2 minuutin White Stripes -tyylisenä rykäyksenä.

H: Niin, sehän ois ollu vielä just kova tämmöisellä vähän liian simppelillä pomppuriffillä ja tuolla säkkäreiden bassogroovella! Tuntuu että tässä on kuitenkin vähän fokus hukassa, tuo videon paintilla tehty käppägrafiikka riitelee ton surrealistisen photoshopin kanssa ja sit taas toi alkupään sarjakuvamainen ohjaus hajoaa kun aletaan taapertaa tuolla jossain parkkihallissa. Jos ois sitouduttu vaikka tuohon sarjakuvaestetiikkaan ja sitten joko pelkkään paintilla väännettyyn kaupunkikuvaan tai tuohon surrealistiseen häröilyyn nii se ois ollu vähän koherentimpi.

A: Jep, videon tyylien yhtenäistäminen olisi tuonut paremman kokonaisuuden, ja en itsekään oikein innostunut videon parkkihallikohtauksesta. Ehkä näin lopuksi voisi sanoa, että “Redneckissä” on aineksia ja ansioita, mutta kiteyttämällä ja eheämmällä kokonaisuudella siitä olisi tullut vieläkin parempi. Sellanen fiilis minulle jäi päällimmäiseksi.

H: Nuo surrealistiset häröilyt ja kämäiset greenscreen-efektit ja videolla vierailevan Vaakku Varjuksen ilmeet on kyllä parhaimmillaan aivan mahtavia. Kokonaisuutena tää jää vaan ikävästi kädenlämpöiseksi, mikä on harmi etenkin kun tuolla Rowan -albumilla oli tätä paljon mielenkiintoisempaa matskua.

ANNIINA KAUPPINEN
HENRI KÄHKÖNEN