Luukku 8: Teddy's West Coasters Vol 1

Teddyswestcoastersvol1.jpg

Teddy’s West Coasters - Volume 1
KHY Suomen Musiikki 2015

Eilisestä luukusta tuttu Teppo Mäkynen luotsaa tämänpäiväistä orkesteria Teddy’s West Coasters, jonka missiona on tulkita ja lokalisoida Suomeen Amerikan länsirannikon jazz-perinnettä. TWC on kahdesta albumista koostuva projekti, josta ykkösosa valikoitui kalenteriin lähinnä koska olen itse kuunnellut sitä enemmän. Kiinnostuneille huomautettakoon, että Volume 2 on Mäkysen mukaan enemmän suomalaista syksyä ja pimeyttä west coastiin sovitteleva albumi, ja se kannattaakin pyöräyttää ykkösosaan tutustumisen jälkeen.

West coast -tyylille ominaista on sävellysten ja sovitusten suurempi rooli suhteessa improvisaatioon ja esimerkiksi musikaalikappaleiden kulkeutuminen jazz-versioinneiksi. Mäkysen kappaleiden lisäksi lisäksi levyllä tulkitaankin jazz-stankkuja kuten “Love Is Here To Stay”, “The More I See You” ja “For Dancers Only”. Sovitukset ovat ymmärrettävästi kohdallaan, kun stemmoja on puhaltamassa myös niin ikään Five Corners Quintetin debyytillä vaikuttaneita soittajia. Myös Mäkysen rumputyöskentely on ansaitussa valokeilassa, joskin paikoin tämän sovituksellisen roolin ero stankkuversiointien ja omien sävellystensä on melko pistävä orkkisbiisien rumpuosuuksien keikahtaessa herkästi korkealentoisiksi.

HENRI KÄHKÖNEN